stress

Vermindert het pingponggehalte de stress van de supporter?

Bie Van Vlierden | EMDR |

Een buitengewone ontdekking

De Amerikaanse psychologe Francine Shapiro merkte tijdens een wandeling in de lente van 1987 iets vreemds. Een vervelende en pijnlijke gedachte liet haar niet los. Na de wandeling realiseerde ze zich plots dat die vervelende gedachte weg was. Maar het was niet de gedachte die weg was, wel het nare gevoel dat erbij hoorde. Shapiro vond dit zo merkwaardig dat ze er uitgebreid onderzoek naar deed. Ze ondervond dat  haar ogen spontaan van links naar rechts bewogen bij   negatieve gedachten en gevoelens. En dat de negatieve impact daarbij verdween. EMDR was geboren.

Tijdens de wedstrijden

Kijk nu even mee naar de toeschouwers voor hun televisie- of laptopscherm en naar de supporters op de tribune. Of het nu gaat om een rugby-, voetbal-, pingpong-, volleybal-, tennismatch, ogen en hoofden schieten heen en weer bij het volgen van de bal. Bij sommige sporten  flitsen de ogen haast voortdurend van links naar rechts, bij andere zijn er trage en snelle momenten.

Het stress verlagend effect treedt vooral op wanneer de ogen van links naar rechts en omgekeerd bewegen terwijl het hoofd stil blijft. De toeschouwers thuis voor hun televisiescherm en de hoger zittende supporters tijdens een match creëren onbewust dat effect.

Het succes van balsportcompetities

Zou het misschien kunnen dat balsportcompetities zoveel succes kennen gedeeltelijk omdat de toeschouwers en supporters door snelle oogbewegingen  hun innerlijke stressniveau voelen afnemen?!
Voor alle duidelijkheid: het gaat hier niet om de adrenaline die vrijkomt bij het supporteren!

Voor een heuse stresstherapie is supporter zijn weliswaar niet voldoende! 😉. In dat geval kun je beter naar een therapeut(e) gaan.