liftangst

Claustrofobie. Liftangst, vliegangst en tunnelangst. Hoe geraak je van die stress af?

Bie Van Vlierden | Claustrofobie |

Deze drie soorten angst hebben één aspect gemeen. Ze hebben te maken met een gesloten ruimte. Claustrofobie dus. De personen die last hebben van claustrofobie zijn niet zozeer bang voor de gesloten ruimte op zich maar voor wat er eventueel zou kunnen gebeuren àls… Ze hebben immers het gevoel er niet snel genoeg uit te geraken, weg te kunnen.

Bij vliegangst of vliegfobie kun je al angstig en ongemakkelijk worden in de autorit naar het vliegveld, je kunt angstig worden bij het instappen, opstijgen, dalen en landen, het vliegen zelf. Je kunt angstig zijn voor één onderdeel zoals het opstijgen of voor de volledig vliegervaring.   

Dat is ook het geval bij liftangst of liftfobie. Alleen al de gedachte dat de lift onderweg tussen twee verdiepingen zou kunnen stoppen, dat de deur niet opengaat, dat je in het donker zou kunnen blijven zitten, …

Verschillende aspecten veroorzaken tunnelangst of tunnelfobie. Het gaat hier om een dubbele gesloten ruimte. Je zit in de gesloten ruimte van de auto en die gesloten ruimte beweegt zich door een andere gesloten ruimte waar geen einde aan lijkt te komen. Er kan veel gebeuren. De auto voor je krijgt pech, er is voor je een ongeluk gebeurd, je bent zelf bang voor pech waarbij je niet opzij kunt gaan en een andere chauffeur op je kan inrijden…

Hoe geraak je er nu vanaf?

EFT en/of EMDR zijn krachtige technieken die hierbij goed werken. EMDR wordt vooral gebruikt als je angst het gevolg is van een traumatiserende ervaring. EFT kan de angst behandelen ook als je de oorzaak van je angst en paniek niet kent.

vliegangst